29 juni 2017

De kracht van de regio

Lex Geerts woont en werkt in Zeist en is mede-eigenaar van Eldermans | Geerts Advocaten. Daarnaast is hij voorzitter van Zakelijk Zeist Onderneemt! en sinds april 2017 ook van Regio Q4, het samenwerkingsverband van de ondernemersverenigingen in Zeist, Heuvelrug, De Bilt en Wijk bij Duurstede.

Door de recente decentralisaties worden gemeenten, regio’s en steden meer en meer factoren van belang op thema als zorg, milieu, veiligheid en economie. Die veranderende context biedt kansen, vooral voor regio’s met een duidelijke smoel en een goed verhaal.

Regio Q4 is zo’n regio met smoel. Daarom houden wij deze ontwikkelingen nauw in de gaten. Want ook op provinciaal niveau wordt de kracht van de regio steeds meer onderkend. Net zoals MKB-bedrijven in de economie een belangrijke rol vervullen, zijn niet alleen de steden belangrijk, maar ook de regio’s. Vooral als deze in de buurt liggen van grote steden. En dat is bij ons het geval.

 “Een euro kun je maar één keer uitgeven.”

En dan is het van belang dat deze euro niet alleen naar steden gaat, maar ook naar regio’s die volop bezig met hun economische ontwikkeling. Dat vergt een hecht samenwerkingsverband tussen de ondernemers en de ondernemersverenigingen. Zij moeten elkaar kennen en elkaar weten te vinden en de lokale handel binnenboord houden. Maar het vergt ook samenwerking met lokale en bovenlokale overheden, die best wel veel willen, maar overtuigd moeten worden van nut en noodzaak om in de regio te investeren. Want ook een Economic Board Utrecht (EBU) zal zich moeten realiseren dat begrippen als ‘slim, groen en gezond’ pas worden omgezet in werkelijkheid als de ondernemers daarmee aan de slag gaan en gemotiveerd raken om hier invulling aan te geven. Dat vereist een vertaalslag van ondernemers naar overheden, die terecht willen weten waar zij in investeren. Maar ook een vertaalslag van overheden naar ondernemers, die concreet willen weten hoe  containerbegrippen worden omgezet in daden. In die vertaalslag heeft Regio Q4 een heldere taak.

Geplaatst in