Dromen zijn geen bedrog

24 oktober 2018

Op 3 september 2018 organiseerde Ondernamen een spetterend festijn in Utrecht voor zo’n vierhonderd ondernemers ter viering van de opening van het zakelijk seizoen 2018/2019. Prima georganiseerd, ook qua locatie en catering. Klapstuk was een rondetafelgesprek met inspirerende ondernemers in een RTL Late night-achtige setting.

Nu ben ik over het algemeen geen fan van dit soort rondetafelgesprekken, omdat ondernemers dit toch vaak als een kans zien om hun eigen waar aan te prijzen. Ondanks zeker interessante momenten gold dit ook hier. En voor een aantal ondernemers in de zaal dat, gevraagd naar hun ambitie, vooral hun product onder de aandacht bracht. Niets mis mee, maar dat was niet de vraag.

Toch wel grappig. Ik ga er vanuit dat succesvolle ondernemers dat succes mede aan hun visie te danken hebben. Maar eenmaal voor een volle zaal hebben ze moeite om hun dromen te delen. En dat is natuurlijk wel waar wij voor komen. Want als ondernemers met elkaar communiceren, dan moet het niet gaan om handel, maar om inspiratie. Als die inspiratie er is, dan volgt vanzelf de gunfactor en dan wellicht ook de handel. Maar je moet het er niet om doen.

‘Als ondernemers met elkaar communiceren, dan moet het niet gaan om handel, maar om inspiratie’

De inspiratie kwam trouwens wel met de kernboodschap aan het slot van het rondetafelgesprek: (1) zorg goed voor je personeel, want goed personeel is razend moeilijk te krijgen en (2) zorg dat je blijft innoveren. Daar zou ik aan willen toevoegen dat voor beide adviezen nodig is dat de ondernemer durft te dromen en die dromen durft te delen. Want innovatie zonder dromen is eigenlijk niet mogelijk. En personeel inspireren zonder dromen evenmin. Het is heerlijk om megalomane dromen te koesteren om de wereld beter te maken met een briljant product. En waarom niet? Onze landgenoot Boyan Slat is met zijn Ocean Cleanup-actie een goed voorbeeld. Een dromer die gedachten werkelijkheid laat worden. vijf jaar geleden een profielwerkstuk op de middelbare school en nu realiteit. Mooi!

Zelf werk ik voor de zorgsector en droom ik ervan om alle briljante concepten die overal op de wereld bedacht worden – maar slechts lokaal bekend zijn – via een wereldwijd internetplatform voor iedereen toegankelijk te maken. Het platform is er al, maar moet het worden gevuld. Dat gaat natuurlijk niet zomaar, maar met dromen over hoe het gaat worden, gaat het er komen. Gedachten worden dingen en dromen zijn geen bedrog.

Lex

Lex Geerts woont en werkt in Zeist en is mede-eigenaar van Eldermans | Geerts Advocaten. Daarnaast is hij voorzitter van Zakelijk Zeist Onderneemt! en sinds april 2017 ook van Regio Q4, het samenwerkingsverband van de ondernemersverenigingen in Zeist, Heuvelrug, De Bilt en Wijk bij Duurstede.

Deze column verscheen in Ondernamen Heuvelrug Kromme Rijn, editie herfst 2018.

Deel dit verhaal:
  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
    Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief