Het slapend dienstverband deel III: een korte update
Hoe zat het ook alweer?
In twee eerdere artikelen hebben wij het gehad over het fenomeen van het ‘slapend dienstverband’, oftewel het niet beëindigen van een dienstverband met een werknemer die al langer dan twee jaar ziek is, om daardoor het betalen van een transitievergoeding te voorkomen. De vraag of dit is toegestaan, is onderwerp geweest van een aantal procedures, waarbij rechters verschillend hebben geoordeeld. Dit leidt tot veel onzekerheid bij werkgevers en werknemers.
Prejudiciële vragen
Daarom is de Hoge Raad (het hoogste rechtscollege in Nederland) gevraagd om hier een mening over te geven. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad heeft inmiddels zijn advies gegeven aan de Hoge Raad over dit onderwerp. In de meeste gevallen volgt de Hoge Raad dit advies, maar dit blijft nog even onzeker totdat de Hoge Raad zich uitlaat hierover.
Het advies van de advocaat-generaal
Het advies van de advocaat-generaal is helder: hij is van oordeel dat een werkgever op grond van ‘goed werkgeverschap’ gehoor moet geven aan het verzoek van een werknemer om het dienstverband met hem te beëindigen na twee jaar ziekte en daarbij de transitievergoeding uit te betalen. Dat is mede ingegeven door de Wet Compensatie Transitievergoeding die per 1 april 2020 ingaat en de werkgever in bepaalde mate compenseert voor de betaalde transitievergoeding.
Dat is alleen anders volgens de advocaat-generaal in een paar specifieke gevallen:
- Als er nog reële mogelijkheden zijn om de werknemer te re-integreren;
- Als de werkgever niet de volledige transitievergoeding terug kan krijgen als de Wet Compensatie Transitievergoeding is ingegaan op 1 april 2020;
- Als de werkgever door het betalen van de transitievergoeding in financiële problemen raakt en de periode tot 1 april 2020 niet kan overbruggen;
- Als er andere belangrijke belangen zijn om de werknemer in dienst te houden, anders dan het niet willen betalen van een transitievergoeding.
De advocaat-generaal heeft de Hoge Raad geadviseerd om de vragen die gesteld zijn door de Rechtbank in Limburg op deze manier te beantwoorden.
Zodra de uitspraak van de Hoge Raad bekend wordt, berichten wij u uiteraard meteen!
Bekijk ook deze artikelen:
> Slapend dienstverband: tijd om op te staan!
> Slapend dienstverband deel 2: nu écht tijd om op te staan!
> Het slapend dienstverband deel III: een korte update