Polisvoorwaarden: waarom makkelijk doen als het moeilijk kan?

11 december 2018

December is de overstapmaand voor zorgverzekerden. Dit jaar is er keuze uit meer dan 60 polissen! Verzekerden moeten beoordelen welke verzekering het beste bij ze past. De zorgaanbieder mag dan uitleggen welke mogelijkheden er zijn. Denk daarbij met name aan het verschil tussen natura- en restitutieverzekeringen. Een zorgaanbieder mag echter geen concrete verzekering of verzekeraar aanraden. Hierbij daarom enkele tips voor het kiezen van een zorgverzekering.

1. Ken het verschil tussen restitutie- en naturaverzekeringen

Kiest u voor een restitutieverzekering dan betaalt u iets meer, maar dan wordt ook alle zorg vergoed ongeacht of u naar een gecontracteerde of ongecontracteerde zorgaanbieder gaat. Bij de naturaverzekering maakt dat prijstechnisch wel uit. In de wijkverpleging, fysiotherapie en logopedie zijn er steeds meer aanbieders zonder contract. Controleer dus of de door u gewenste zorgaanbieder een contract heeft. Dat kunt u nagaan via de zorgzoeker op de website van de zorgverzekeraar.
Heeft u alleen maar gecontracteerde zorgaanbieders of maakt de zorgaanbieder u niets uit, dan is een naturaverzekering mogelijk geschikter en in elk geval goedkoper. Overigens moet u ook bij een restitutieverzekering er wel rekening mee houden dat u toch niet terecht kunt wegens een volgelopen omzetplafond.

2. Basisverzekering en aanvullende verzekering hoeven niet bij dezelfde verzekeraar

Als u verwacht bepaalde zorg nodig te hebben dan is het verstandig een aanvullende verzekering af te sluiten. U kunt daarbij kiezen uit alle aanvullende verzekeringen bij alle verzekeraars, ongedacht uw basisverzekering. Wel geldt vaak dat u extra korting krijgt als u de basis- en aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar afsluit, maar dat hoeft dus niet!

3. Zorgverzekeraars overzicht 2019

In de kern zijn er 8 verschillende partijen. Elke partij heeft één zorginkoopbeleid en biedt één standaard contract aan per zorgsoort. Tussen labels bij dezelfde zorgverzekeraar zitten dus maar weinig verschillen.

Wel kunnen er kleine verschillen tussen de polissen zitten. Dat geldt overigens vooral bij de verschillende aanvullende verzekeringen. Houd dit in uw achterhoofd. Bekijk het zorgverzekeraars overzicht 2019 hieronder:

weergave-zorgverzekeraars

De situatie is complex en dit overzicht is een simplistische weergave. Juridisch is het overzicht daarmee niet helemaal correct, maar wij hopen dat dit u helpt inzicht te krijgen in de verschillende partijen.

Deel dit verhaal:

Heeft u vragen over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op via:

030-2332218
post@eldermans-geerts.nl

Belangrijk zorgnieuws ontvangen?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief met juridisch nieuws over de zorg.
Aanmelden
  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
    Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief