Van PGB naar Zorg in natura: binnenkort een gedwongen keuze? –> een update

8 augustus 2022

Eind mei 2022 schreven wij, naar aanleiding van een Kamerbrief van de minister voor Langdurige Zorg van 20 mei 2022, in dit artikel dat de minister van mening is dat woonzorg initiatieven vanuit zorgaanbieders niet meer vanuit pgb’s gefinancierd zouden moeten worden. Deze brief van de minister heeft de nodige stof doen opwaaien.

Inmiddels is de minister teruggekomen op haar besluit. Zij schrijft in een recente Kamerbrief:

Ik kom terug op dit besluit en pgb blijft beschikbaar voor kleinschalige wooninitiatieven. Veel van deze pgb gefinancierde wooninitiatieven zijn een aanvulling op de zorg in natura en versterken juist de bedoeling van pgb: eigen regie over hoe de zorgvraag wordt ingevuld. En daarmee regie over het eigen leven.

Daarmee lijkt ook voor cliënten / bewoners van woonzorg initiatieven vanuit zorgaanbieders – in ieder geval voorlopig – het pgb een van de mogelijkheden om de zorg te financieren. Wel blijft de minister kritisch. Zo merkt zij op:

Het blijft mijn voornemen om te bezien of deze initiatieven beter passen bij zorg in natura op basis van gecontracteerde zorg of deze initiatieven te helpen om de regie van de budgethouder in voldoende mate mogelijk te maken.

De minister gaat de komende tijd met de verschillende belangenorganisaties het gesprek aan, waarna zij de Kamer weer zal informeren ‘alvorens wordt overgegaan tot vervolgstappen’. Kortom: een kwestie om in de gaten te blijven houden.

Het vorige artikel is hier terug te lezen.

 

Deel dit verhaal:

Heeft u vragen over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op via:

030-2332218
post@eldermans-geerts.nl

Belangrijk zorgnieuws ontvangen?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief met juridisch nieuws over de zorg.
Aanmelden
  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
    Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief