Wat is de Tozo?

30 maart 2020

Tozo is de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers. De Tozo is een regeling voor organisaties en bedrijven en een speciale variant van de Bijzondere bijstand voor zelfstandigen (Bbz).

Voor wie is de Tozo bedoeld?

Deze Tozo is bedoeld om zelfstandig ondernemers te ondersteunen in inkomen en het verstrekken van krediet. De regeling is ook bedoeld voor zzp’ers. De regeling is bedoeld voor ondernemers die in Nederland zijn gevestigd en hoofdzakelijk in Nederland werkzaam zijn. De ondernemer moet voldoen aan de eisen voor zelfstandigenaftrek; dat betekent onder meer dat de ondernemer het afgelopen jaar tenminste 1.225 uur in de onderneming actief moet zijn geweest. De onderneming moet verder op 17 maart 2020 om 18.45 uur  bij de KvK ingeschreven staan.

Kan een DGA ook een beroep doen op de Tozo?

Ook een directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een besloten vennootschap kan in principe een beroep doen op de tijdelijke regeling, als deze voldoet aan de wettelijke eisen: het urencriterium, er moet sprake zijn van volledige zeggenschap en van het dragen van de financiële risico’s. Ook dient de DGA naar waarheid te verklaren en aannemelijk te maken dat zijn/haar B.V. nu geen salaris kan uitbetalen.

Wanneer kom je in aanmerking voor een uitkering op grond van de Tozo?

Voorwaarde voor het in aanmerking komen voor een uitkering op grond van de Tozo is dat de ondernemer inschat dat de inkomsten in de komende 3 maanden (tussen 1 maart en 1 juni 2020) lager zullen zijn dan het sociaal minimum. De Tozo beoogt het inkomen gedurende die 3 maanden aan te vullen tot het sociaal minimum.

Hoe hoog is de uitkering op basis van de Tozo?

De uitkering voor gehuwden en samenwonenden is € 1.500,- per maand en voor alleenstaanden € 1.050,- euro per maand. Het betreft een gift en hoeft dus niet te worden terugbetaald.

Zelfstandigen kunnen daarnaast gebruik maken van een lening voor bedrijfskapitaal van maximaal 10.157,- euro tegen een tarief van 2%, waarbij de lening maximaal 3 jaar zal lopen en er voor januari 2021 niet hoeft te worden afgelost

Vinden controles plaats op de voorwaarden van de Tozo?

Controle op de voorwaarden zal achteraf plaatsvinden en het kabinet heeft daarom ook opgeroepen om geen misbruik te maken van de regeling.

Bij wie moet een verzoek om de Tozo worden ingediend?

De aanvraag voor de Tozo moet worden ingediend bij de gemeente waar de ondernemer woonachtig is.

Hoe lang duurt het voor ik op de Tozo moet wachten?

De gemeente zal de procedure uitvoeren met een versnelde procedure. Het besluit en de betaling volgen binnen 4 weken (in plaats van de gebruikelijke periode van 13 weken). Dit geldt zowel voor de inkomensaanvulling als de kredietverstrekking. De periode voor de voorzieningen is van 1 maart tot 1 juni 2020, dus gedurende drie maanden. Afhankelijk van hoe de crisis zich ontwikkelt kan het zijn dat deze regeling zal worden verlengd.

Het kabinet is inmiddels begonnen met het betalen van voorschotten aan gemeenten om deze regeling te kunnen bekostigen. Als uw wilt weten of uw gemeente al het voorschot heeft ontvangen kunt dat hier lezen.

Als u vragen heeft of ondersteuning nodig heeft, kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Voor meer informatie zie ook onze website.

Deel dit verhaal:

Heeft u vragen over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op via:

030-2332218
post@eldermans-geerts.nl

Belangrijk zorgnieuws ontvangen?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief met juridisch nieuws over de zorg.
Aanmelden
  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
    Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief