Fusie en reorganisatie

Elize Breugem

Advocaat

De zorgsector heeft te maken met bezuinigingsmaatregelen, wijziging in financiering en hogere kwaliteitseisen, gepaard gaande met een toename aan kosten. Reden voor zorgondernemers om hun positie te herzien en krachten te bundelen. Dit om kosten te reduceren en kwaliteit te vergroten. Dan komt bij het kopen of verkopen van een onderneming of het aangaan van een langdurige samenwerking in beeld. Een fusie of reorganisatie is voor veel mensen/instellingen een eenmalige gebeurtenis. In veel gevallen is het een belangrijke stap voor de toekomst, het begin van pensionering of een kans om in een nieuwe vorm of met een nieuwe praktijk verder te gaan.

Deskundig advies kan problemen voorkomen

Bij een fusie of reorganisatie komt veel kijken. Daarom is het verstandig om tijdig deskundig advies in te winnen. Wij hebben ruime ervaring met de begeleiding bij fusies en reorganisaties binnen de zorg. Daarbij kan het gaan om de aan- of verkoop van een praktijk of instelling, om het samenvoegen van praktijken/ondernemingen of om het ontvlechten van deze praktijken. Kennis van de zorgsector, de specifieke regelgeving en ‘the best practices’ is daarbij van groot belang. Denk daarbij niet alleen aan de vereisten die noodzakelijk zijn om in aanmerking te (blijven) komen voor een overeenkomst met een zorgfinancier, de wettelijke vereisten (Wtza-vergunning, NZa-zorgspecifieke concentratietoets), maar ook aan praktische zaken, zoals (het behoud van) de AGB-code die noodzakelijk is om te kunnen declareren. Wie zich niet bewust is van de risico’s, loopt grote risico’s. Denk aan de problemen die kunnen ontstaan als door het vervallen van een AGB-code alle contracten zijn komen te vervallen en/of enkele maanden niet kan worden gedeclareerd.

Wij beschikken over de benodigde kennis om dergelijke trajecten soepel te laten verlopen en problemen te voorkomen. uiteraard staan wij u  graag bij.

 

Specialisten over dit onderwerp

Gerelateerde items