Van Bopz naar Wzd en Wvggz: het implementatietraject

Inleiding

Al geruime tijd is bekend dat de Wet bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuis (Bopz) zal worden vervangen en de zorgverlening zal worden uitgesplitst in de Wet zorg en dwang (Wzd) en Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). Inmiddels zijn de definitieve wetteksten beschikbaar en zijn instellingen druk bezig met het implementeren van deze beide nieuwe wetten. Hoewel er op verschillende aspecten nog veel onduidelijkheden zijn, is het belangrijk dat de instellingen zich voorbereiden op deze nieuwe wetgeving.

Volg de ontwikkelingen

Wilt u als zorgaanbieder de komende maanden op de juiste manier voorbereid en geïnformeerd zijn over de komst van de Wzd en Wvggz? Stap dan op de Implementatie-trein van Eldermans|Geerts! Wij nemen u mee naar de gewenste implementatie van de Wzd en Wvggz die per 1 januari 2020 in werking treedt. Meld u hier aan.

IGJ publiceert toezichtvisie op onvrijwillige en verplichte zorg
Wet zorg en dwang: wie houdt toezicht?
Dwang in de zorg thuis
Samenloop Wet zorg en dwang en Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg
Regeling Zorg en Dwang
Wvggz: zorgvuldige afweging van passende zorgverlening
Crisissituaties binnen de Wzd en Wvggz

  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
    Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief