Whitepaper: Dwang in de Zorg; het nieuwe wettelijke kader

dwang-in-de-zorg-whitepaper-wzd-wvggz-bopz

Op 1 januari 2020 zullen twee nieuwe wetten in werking treden ter vervanging van de Wet Bijzondere opname psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz): de Wet zorg en dwang (Wzd) en de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). Ondanks verschillende verzoeken van brancheorganisaties om uitstel van de invoering van de nieuwe wetgeving heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangegeven dat de nieuwe wetgeving toch echt per 1 januari 2020 in werking treedt.

Met deze nieuwe wetgeving is meer maatwerk mogelijk en verandert de wetgeving van een zogenaamde ‘opnamewet’ naar behandelwetten. Zorgaanbieders die te maken hebben met de cliëntenpopulatie waarop deze wetgeving van toepassing is krijgen dus te maken met twee nieuwe wetten. Voor zorgaanbieders betekent dit dat zij hun reguliere processen moeten toetsen aan de nieuwe wetgeving.

Vraag de whitepaper aan

In deze whitepaper bespreken wij de ontwikkelingen en juridische aspecten van de nieuwe wetgeving over onvrijwillige zorg. Vraag deze vandaag nog aan.

Door het invullen van dit formulier ga ik ermee akkoord dat Eldermans Geerts contact met mij op mag nemen en meld ik mij tevens aan voor de nieuwsbrief.

  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
    Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief