Wtza – FAQ

Vanaf 2022 wordt de toelatingsprocedure, zoals beschreven in de huidige Wet toelating zorginstellingen (WTZi), vervangen door een nieuwe systematiek met toelatingsvergunning. Deze is opgenomen in de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza en AWtza). De meest voorkomende vragen en antwoorden over de Wtza hebben we in een korte FAQ voor u op een rij gezet.

1. Wat is de Wtza?

De Wtza is een wet en bevat toetredingsregels voor zorgaanbieders. In dat kader bevat de Wtza diverse – soms nieuwe – verplichtingen. Het gaat dan om de meldplicht, vergunningplicht, de interne toezichthouder en de verplichtingen ten aanzien van de jaarverantwoording en financiële bedrijfsvoering.

2. Waarom wordt de Wtza ingevoerd?

De Wtza heeft een aantal doelen. Een doel is dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) sneller en meer informatie verkrijgt over zorgaanbieders die onder de reikwijdte van de wet vallen. Het idee is dat de zorgaanbieders – door de verplichtingen uit de Wtza – sneller in het vizier van de IGJ komen, waarna de IGJ kan selecteren welke zorgaanbieders zij bijvoorbeeld wil bezoeken in het kader van het toezicht. Het verschil met de huidige WTZi, is dat daarbij veel zorgaanbieders minder goed bij de IGJ in beeld zijn. Dit komt onder andere doordat veel zorgaanbieders van rechtswege een WTZi-toelating hebben. Het doel is dus dat de IGJ met inwerkingtreding van de Wtza, beter (risicogestuurd) toezicht kan houden op zorgaanbieders.

Een ander doel is dat zorgaanbieders zich op voorhand (beter) bewust zijn van de eisen die gelden voor de zorgverlening en wat hun verantwoordelijkheden zijn in dat kader. De IGJ verwacht dan ook minder tijd kwijt te zijn aan het informeren van zorgaanbieders hierover.

3. Voor wie geldt de Wtza?

Voor welke zorgaanbieders de Wtza exact geldt, is afhankelijk van de verplichting. Per verplichting op grond van de Wtza, is namelijk bepaald voor welke zorgaanbieders deze gelden. In het Uitvoeringsbesluit Wtza is vervolgens bepaald voor welke zorgaanbieders de verplichtingen niet gelden. Een en ander is in de FAQ per verplichting uitgewerkt.

Relevant is overigens dat jeugdhulpaanbieders in de zin van de Jeugdwet, slechts onder de Wtza vallen voor zover het gaat om de meldplicht. De rest van de Wtza is dus niet op hen van toepassing.

De Wtza geldt daarnaast in zijn geheel niet voor zorgaanbieders die uitsluitend zorg in de zin van de Wet maatschappelijk ondersteuning leveren.

4. Vervangt de Wtza de WTZi?

De Wtza vervangt alleen de toelatingsbepalingen uit de WTZi en het Uitvoeringsbesluit WTZi. Dat is overigens wel het grootste deel van de WTZi / het Uitvoeringsbesluit WTZi. De resterende bepalingen uit de WTZi / het Uitvoeringsbesluit WTZi – die dus blijven bestaan – zien onder andere op het (verbod op) winstoogmerk en (de verplichting om mededeling te doen aan) het College sanering.

Dit betekent dat (het resterende deel van) de WTZi naast de Wtza blijft bestaan.

5. Wanneer treedt de Wtza in werking?

De Wtza treedt op 1 januari 2022 in werking. Dit geldt ook voor de aanverwante wet- en regelgeving zoals benoemd in vraag 6.

Overigens gelden er voor bepaalde verplichtingen en bepaalde zorgaanbieders wel overgangsperiodes. Deze zijn in deze FAQ per verplichting uitgewerkt.

6. Is er nog andere relevante wet- en regelgeving met betrekking tot de Wtza?

Naast de Wtza is er nog andere relevante aanverwante wet- en regelgeving, die overigens ook op 1 januari 2022 in werking treedt.

Zo is er de Aanpassingswet Wtza (AWtza). De AWtza regelt bepaalde aspecten zoals deze voortvloeien uit de Wtza. Zo bevat de AWtza de benodigde technische overgangsregelingen, inhoudelijke voorstellen en technische wijzigingen. Dit onder andere zodat andere wet- en regelgeving in lijn is met de Wtza.

Daarnaast is er het Uitvoeringsbesluit Wtza. Het Uitvoeringsbesluit Wtza regelt onder andere de uitzonderingen op de verplichtingen uit de Wtza. Uit Uitvoeringsbesluit Wtza bevat daarnaast de eisen die worden gesteld aan het interne toezicht.

Verder is er de Uitvoeringsregeling Wtza. De Uitvoeringsregeling Wtza regelt op welke wijze aan de meldplicht en vergunningplicht worden voldaan. Daarnaast geeft de Uitvoeringsregeling Wtza een nadere definitie van het begrip ‘medisch specialistische zorg’, in de zin van de Wtza. Verder regelt de Uitvoeringsregeling Wtza nog een aantal andere zaken, de wijze van vastlegging van bepaalde verplichtingen en de kosten voor de aanvraag van een vergunning.

 


Wat betekent de Wtza voor uw zorgorganisatie? Controleer het via de Wtza-wizard

De Wtza brengt verschillende – ook nieuwe – verplichtingen met zich voor zorgorganisaties. Via onze Wtza-wizard kunt u door middel van het beantwoorden van een aantal simpele vragen snel in beeld krijgen wat uw verplichtingen zijn ten aanzien van:


Wtza-wizard Wet toetreding zorgaanbieders, de wtza meldplicht, de wtza vergunningplicht, het intern toezicht op grond van de Wtza, de jaarverantwoording op grond van de Wtza, de financiële bedrijfsvoering op grond van de Wtza  #wtza #wtzameldplicht #wtzavergunningplicht

 

Zie ook:

WTZi wordt Wet Toetreding Zorgaanbieders Wtza in 2022 #wtza #wtzi #Wettoetredingzorgaanbieders
Wat betekent Wet Toetreding Zorgaanbieders Wtza, Wtza betekenis

Specialisten over dit onderwerp

Gerelateerde items