Stappenplan ontvlechten: loslaten, afstoten en ontvlechting in de zorg

3 augustus 2016

De zorgsector is beweeglijk en kent verschillende tendensen. Zo kan het in bepaalde gevallen noodzakelijk zijn om te kiezen voor schaalvergroting en samenwerking, maar in andere gevallen kan het noodzakelijk of beter zijn om te kiezen voor een specifieke focus en specialisatie. In dat laatste geval is er sprake van ontvlechten en afsplitsen. Vaak zijn dit soort trajecten lastig, want vaak is er veel tijd en energie gestoken in activiteiten waar een organisatie niet mee verder gaat. Toch kan het voor zowel de onderneming die voortgezet wordt als de activiteit die afgesplitst wordt een verbetering betekenen. Want een goede afsplitsing kan voor alle betrokkenen winst opleveren. Dat is ook van belang voor het personeel dat werkzaam is voor de af te splitsen activiteit. Afsplitsen en onderbrengen bij een (andere) organisatie die zich toelegt op die specifieke activiteit resulteert doorgaans in een meer bestendige situatie voor alle partijen.

Klein blijven of worden: hoe doe je dat en waarom?

Een voordeel van afsplitsen is dat een lean and mean onderneming overblijft. In een veranderende markt kan het een noodzakelijke stap zijn om flexibel te blijven en op ontwikkelingen in te kunnen blijven spelen. Maar wanneer zet je deze stap? Welke factoren zijn daarbij van belang? Welke stappen moet je zetten? Waar begin je?

Stappenplan ontvlechten aanvragen

De advocaten en juristen van Eldermans|Geerts die zich in de dagelijkse praktijk bezig houden met overnames, fusies en het realiseren van andere samenwerkingsverbanden, weten als  geen ander dat het ook belangrijk is keuzes te maken die juist de andere kant op gaan. Of juist verband houden met een fusie. Want het komt geregeld voor dat bij een overname van een onderneming er een activiteit is die niet goed past bij het nieuwe samenwerkingsverband. Deze activiteit moet dan afgesplitst worden en zelfstandig verder.

Om organisaties die deze stap moeten zetten of daarover twijfelen, hebben we een korte handreiking opgesteld: Stappenplan ontvlechten:  Loslaten, afstoten en ontvlechting in de zorg, waarin nader is uiteengezet hoe zorginstellingen te werk kunnen gaan en waar ze op moeten letten.

    Door het invullen van dit formulier ga ik ermee akkoord dat Eldermans Geerts contact met mij op mag nemen en meld ik mij tevens aan voor de nieuwsbrief.

    Deel dit verhaal:

    Heeft u vragen over dit onderwerp?

    Neem dan contact met ons op via:

    030-2332218
    post@eldermans-geerts.nl

    Belangrijk zorgnieuws ontvangen?

    Meld u nu aan voor de nieuwsbrief met juridisch nieuws over de zorg.
    Aanmelden
    • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
      Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
    • Inschrijven nieuwsbrief