Wel of geen BV: aansprakelijkheid en fiscaal voordeel?

Voor tandartsen zijn er doorgaans twee redenen om omzetting van eenmanszaak naar BV te overwegen. De beperking van aansprakelijkheid en het fiscale voordeel voor het hebben van een BV. Hieronder omschrijven we de twee redenen uitgebreid voor u.

Aansprakelijkheid

Allereerst beperking van aansprakelijkheid. Een privépersoon of lid van een maatschap is zelf aansprakelijk als er iets fout gaat en de verzekering het niet dekt. Indien de praktijk wordt uitgeoefend in de vorm van een BV is in beginsel de BV aansprakelijk en loopt de ondernemer geen risico, tenzij er grove fouten zijn gemaakt. Denk dan aan niet bijhouden van de administratie, zaken laten versloffen of onnodig schulden aangaan.

Fiscaliteit

Een andere overweging is de fiscaliteit. De zelfstandig ondernemer heeft bepaalde fiscale faciliteiten die voordelen bieden, maar boven een bepaalde winst zijn de voordelen van het werken in een BV groter dan die van het werken in een eenmanszaak.  Vaak gehoorde vuistregel is dat dit voordelig wordt bij een winst boven de € 100.000. Wel is het verstandig voorafgaand aan deze beslissing een accountant of fiscalist te raadplegen. Met het oog op latere verkoop van de praktijk kan het verstandig zijn om een holding en een dochter op te richten. Zeker wanneer de onderneming van een zelfstandig beroepsbeoefenaar of samenwerkingsverband hard aan het groeien is, het verstandig die optie te overwegen. Doe je dit niet, dan ben je mogelijk een dief van je eigen portemonnee.

Onbekendheid met de BV maakt vaak dat er maar niet over wordt nagedacht. Dat is jammer, want  het werken in een BV-structuur is in de praktijk eenvoudig. Oprichting heeft weinig om het lijf. Formaliteiten – zoals tijdig vaststellen en publiceren van de jaarrekening-  wennen snel.

Eldermans|Geerts kan juridisch adviseren over de voor- en nadelen van een BV. en desgewenst binnen ons netwerk van fiscaal advies. U kunt contact met ons opnemen als u vragen heeft.

  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
    Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief