Kennisseminar: Fusie of overname in de zorg
Fusie of overname in de zorg: wat komt erbij kijken?
Bij het kopen, verkopen of fuseren van (onderdelen) van een (zorg)onderneming komt veel kijken. In dit kennisseminar gaan wij op de verschillende aspecten van een fusie of overname in en lichten wij toe welke begeleiding wij hierbij kunnen bieden.
Soorten
Het is een belangrijk traject waarbij voorbereiding van essentieel belang is. Zo is het van belang in welke vorm een fusie of overname past binnen de wensen van de partij of partijen. Daarbij is van belang welke vorm van fusie, samenwerking of daadwerkelijke overname gewenst is. Daar zijn veel verschillende opties voor te verkennen, zoals het oprichten van een gezamenlijke onderneming, een bestuurlijke fusie, een juridische fusie, een activa-overdracht of aandelentransactie. Deze verschillen en opties bespreken wij.
Traject
Het traject van een fusie of overname heeft vaak een langere looptijd, met meerdere stappen. Daarom tekenen partijen vaak een intentieverklaring en vindt er meestal een onderzoek plaats naar de informatie ten aanzien van de entiteit(en) die het onderwerp is/zijn van de fusie of overname. Vervolgens vindt het gesprek plaats over de inhoudelijke definitieve afspraken. Soms worden die vastgelegd in een koopovereenkomst, bij een juridische fusie verloopt dat anders. Daar vertellen wij meer over.
Betrokkenen
Bij een overname of fusie zijn niet alleen de partijen die de overeenkomsten aangaan betrokken, maar dient ook rekening gehouden te worden met overige belanghebbenden. Denk aan personeel (de ondernemingsraad) of cliënten (de cliëntenraad). Daarnaast kan voor een fusie of overname bijvoorbeeld de zorgspecifieke concentratietoets van de NZa vereist te zijn. Dit is van groot belang, aangezien een fusie of overname zónder de vereiste goedkeuring van de NZa hoge boetes met zich kan brengen. Ook is het belangrijk om de positie van zorgverzekeraars, zorgkantoren en/of gemeenten goed voor ogen te hebben, aangezien de contracten met dergelijke zorgfinanciers vaak ook wat zeggen over een fusie of overname.
Juridische begeleiding
Een overname of fusie is dus een omvangrijk traject met mogelijk vele betrokkenen en juridische aspecten. De consequenties van de te maken afspraken kunnen groot zijn en lang voortduren. Gelet daarop kan het verstandig zijn om juridische begeleiding in te schakelen voor het traject van de fusie of overname of een gedeelte daarvan.
In het kennisseminar gaan wij in vogelvlucht door de verschillende aspecten heen.
Datum en aanmelden
Het kennisseminar is kosteloos en vindt online plaats op 25 maart 2025 om 15:00 uur. Sprekers zijn Elize Breugem en Emma Boonstra.
Vul onderstaand formulier in om u aan te melden.
Als u zich aanmeldt voor het kennisseminar dan meldt u zich ook automatisch aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden over aankomende kennisseminars en interessant nieuws in de zorg.