Kennisseminar: Hoofd- en onderaanneming in de zorg

1 januari 2024

In de zorg zijn veel onderaannemers actief. Dit zijn zorgorganisaties of solisten die worden ingeschakeld door een andere zorgaanbieder, de hoofdaannemer. De onderaannemer voert met zijn zorgverleners feitelijk de zorg uit aan de cliënten of patiënten.

Hoofd-onderaanneming kan een uitkomst bieden voor zowel hoofdaannemer als onderaannemer en voor cliënten. Onderaannemers die zelf geen overeenkomst hebben met de financier van de zorg (zoals zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten), kunnen ‘via’ de hoofdaannemer toch de door hen verrichte zorg vergoed krijgen. Hoofdaannemers zijn bovendien in staat zorg die zij zelf niet kunnen leveren, toch door een onderaannemer in hun opdracht te laten leveren. Het is dan ook niet vreemd dat deze samenwerkingsfiguur in de zorgpraktijk veel voorkomt.

Praktische en juridische vraagstukken

Bij hoofd-onderaanneming komen echter ook de nodige praktische en juridische vraagstukken kijken. Op deze praktische en juridische zaken zullen wij tijdens het kennisseminar op 10 september ingaan. Onder meer zal worden ingegaan op de volgende onderwerpen:

  • Welke afspraken moeten worden vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst? Wat is noodzakelijk en wat is verstandig?
  • Hoe wordt omgegaan met praktische zaken, zoals de klachtenafhandeling, dossiervoering en (materiële) controles en uitkomsten daarvan zoals een terugbetaling aan de financier?
  • Welke verplichtingen uit de wet- en regelgeving, zoals de Wtza, WNT en Wkkgz, rusten op de hoofdaannemer en welke (ook) op de onderaannemer?
  • Welke eisen vloeien voort uit de eisen van zorgfinanciers, zoals zorgverzekeraars en zorgkantoren?
  • Welke juridische discussies kunnen ontstaan tussen hoofd- en onderaannemer en hoe kan daar het best mee worden omgegaan?

Datum en aanmelden

Het kennisseminar is kosteloos en vindt online plaats op 10 september 2024 om 15:00 uur.  Sprekers zijn Daniël Post en  Céline Peersman.

Aanmelden kan door het invullen van onderstaand formulier.

Kennisseminar 10 septemer 2024 - Hoofd- en onderaanneming in de zorg
Bent u werkzaam bij een zorgorganisatie? *
Akkoord *

Als u zich aanmeldt voor het kennisseminar dan meldt u zich ook automatisch aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden over aankomende kennisseminars en interessant nieuws in de zorg.

Deel dit verhaal:

Heeft u vragen over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op via:

030-2332218
post@eldermans-geerts.nl

Belangrijk zorgnieuws ontvangen?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief met juridisch nieuws over de zorg.
Aanmelden
  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
    Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief