Zorgseminar: Waardegedreven zorg en benchmarks

15 januari 2020

In de zorg wordt steeds vaker gesproken over benchmarks, uitkomstfinanciering, prestatiebekostiging en waardegedreven zorg. Maar wat betekenen deze begrippen eigenlijk en wat kunt u ermee als zorgaanbieder?

Zorgverzekeraars willen door benchmarks te ontwikkelen en de waarde van zorg te meten, een vergelijkingsinstrument maken. Hiermee kunnen prestaties van verschillende zorgaanbieders in dezelfde sector met elkaar worden vergeleken. De vergelijking gebeurt aan de hand van de beschikbare data. Met een dergelijke vergelijking kan worden bezien welke verschillen er zijn in de kwaliteit van de geleverde zorg. Hiermee kan, onder andere, een inzicht worden gegeven in de eigen prestaties ten opzichte van andere zorgaanbieders. Oftewel een benchmark kan dus een mooi middel zijn voor kwaliteitsverbetering als de zorgaanbieder weet hoe die het kan inzetten.

In het zorgseminar van 11 februari 2020 is onder andere stil gestaan bij de volgende vragen:

  • Wat betekent een benchmark in de zorg en welke kansen en bedreigingen bestaan er?
  • Eigen benchmarks ontwikkelen: hoe doet u dat?
  • Wat doen zorgverzekeraars met benchmarks?
  • Welke mogelijkheden heeft u als zorgaanbieder met betrekking tot benchmarks, bijvoorbeeld in onderhandelingen?
  • Welke rol speelt big data bij benchmarks?

Sprekers

De sprekers op dit zorgseminar waren Nina Amini Abyaneh jurist bij Eldermans|Geerts, Tijs van Gorp senior consultant bij Vektis en Angelique Michels manager zorgverkoop bij Pluryn als externe sprekers.

Tijs van Gorp is senior consultant bij Vektis. Tijs van Gorp heeft tijdens het seminar verteld hoe Vektis een bijdrage levert aan betere zorg, middels het bieden van spiegelinformatie aan verschillende zorgpartijen. Daarnaast heeft hij stil gestaan bij de uitdagingen in de praktijk en heeft hij een aantal praktische tips gegeven over het gebruik van spiegelinformatie en benchmarks.

Angelique Michels is manager zorgverkoop bij Pluryn. Pluryn is een zorgaanbieder in de gehandicaptenzorg, jeugdzorg en GGZ. Angelique Michels heeft tijdens het seminar stil gestaan bij de zin en onzin van (het ontwikkelen van) benchmarks.

Datum en aanmelden

Het seminar vond plaats op 11 februari 2020 van 16.00 uur tot 18.00 uur in The Lodge, het bijgebouw bij ons kantoor aan de Driebergseweg 16C (3708JB) te Zeist.

Zorgseminars gemist?

Helaas heeft dit zorgseminar al plaatsgevonden. Bekijk hier het overzicht met alle aankomende zorgseminars.

Deel dit verhaal:

Heeft u vragen over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op via:

030-2332218
post@eldermans-geerts.nl

Belangrijk zorgnieuws ontvangen?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief met juridisch nieuws over de zorg.
Aanmelden
  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
    Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief