Seminar: Bezoeken van toezichthouders in de zorg

15 april 2019

Lang niet alle zorgaanbieders ontkomen eraan: bezoeken van toezichthouders. De Inspectie voor Gezondheid en Jeugd, de Autoriteit Consument en Markt, Nederlandse Zorgautoriteit en de Autoriteit Persoonsgegevens, allemaal vervullen zij een rol bij de naleving van wetten en regels die op de zorgsector van toepassing zijn. Hoewel deze toezichthouders allemaal op de naleving van andere regels toezien, hebben zij één gemeenschappelijke deler: zij hebben bijna allemaal dezelfde bevoegdheden. Ook werken zij in de praktijk in toenemende mate samen.

Wij zien in de praktijk dat veel zorgaanbieders erg gemakkelijk meewerken aan onderzoeken van toezichthouders. En dat is op zich niet gek, er geldt immers een medewerkingsplicht. Maar die is, zeker binnen de gezondheidszorg waar de geheimhoudingsplicht van zorgverleners een prominente plek inneemt, niet onbegrensd. Wij zien dat zorgaanbieders vaak snel en te veel informatie verstrekken, niet weten wat hun rechten zijn als een toezichthoudende instantie op de stoep staat of niet goed kunnen overzien wat de gevolgen zijn van een toezichtsbezoek. Bovendien weten veel zorgaanbieders niet dat informatie over toezicht snel door toezichthouders aan het publiek wordt geopenbaard, terwijl de zorgaanbieder daar wel rekening mee kan houden.

In ons seminar van 14 mei 2019 wordt op al deze zaken ingegaan. Wij geven onder andere antwoord op de volgende vragen:

  • Welke bevoegdheden hebben toezichthouders? Wanneer is de inzet van die bevoegdheden toegestaan?
  • Welke rechten heeft een zorgaanbieder als een toezichthouder op de stoep staat? Moet alle informatie zomaar worden verstrekt?
  • Wat kun je doen als je het niet eens bent met een door de toezichthouder opgesteld toezichtsrapport?
  • Wat gebeurt er met informatie over mijn organisatie die bij een toezichthouder berust?

Aan de hand van bovenstaande vragen geven wij u een aantal tips en tricks die handig zijn om te weten als een toezichthouder langs komt.

Datum en aanmelden

Het seminar vindt plaats op 14 mei 2019 van 16.00 uur tot 18.00 uur in The Lodge, het bijgebouw bij ons kantoor aan de Driebergseweg 16C (3708JB) te Zeist. Deelname is kosteloos, maar de plaatsen zijn beperkt.

Zorgseminar gemist?

Helaas heeft dit seminar al plaatsgevonden. Niet getreurd, Eldermans|Geerts organiseert het hele jaar door zorgseminars. Bekijk hier het overzicht met alle aankomende zorgseminars.

Deel dit verhaal:

Heeft u vragen over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op via:

030-2332218
post@eldermans-geerts.nl

Belangrijk zorgnieuws ontvangen?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief met juridisch nieuws over de zorg.
Aanmelden
  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
    Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief