Seminar: Controle door de zorgverzekeraar en IGJ

12 december 2017

Een goede kwaliteit van zorg is in ons aller belang. Dit is geborgd door wet- en regelgeving. Maar dat betekent ook dat daar toezicht op gehouden moet worden. Dit doen IGJ en de zorgverzekeraar via toezichtbezoeken en materiële controle. Voor dit doel zijn aan zowel IGJ als de zorgverzekeraar bevoegdheden toegekend. Deze bevoegdheden zijn evenwel niet onbeperkt en kennen spelregels. In de praktijk blijkt dat zorgaanbieders vaak niet goed op de hoogte zijn van hun rechten en plichten bij een toezichtbezoek of materiële controle. Dit kan tot gevolg hebben dat zij – zonder dat zij daartoe verplicht zijn – teveel informatie verstrekken, waardoor problemen ontstaan. Dit gaat dan niet alleen om claims van de verzekeraar of boetes van IGJ, het kan ook gaan om het verstrekken van teveel informatie aan een zorgverzekeraar waardoor gehandeld wordt in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens. Dit kan weer leiden tot een (gegronde) klacht van de verzekerde bij de Autoriteit Persoonsgegevens of zelfs een tuchtklacht.

Het is voor een zorgaanbieder dus niet zonder risico om zonder daar verder bij na te denken mee te werken aan een onderzoek van IGJ of de zorgverzekeraar. Want als een zorgaanbieder onverplicht gegevens heeft verstrekt in gevallen waarin dat op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens niet had gemogen, kan de zorgaanbieder zich niet verschuilen achter een verzoek van de zorgverzekeraar of IGZ. Ook is er geen restrictie voor IGZ en de zorgverzekeraar om deze gegevens te gebruiken. Dit is niet onrechtmatig verkregen bewijs. En dan hebben wij het nog niet eens gehad over de zware sancties die IGZ en de zorgverzekeraar op kunnen leggen bij een ( materiële ) controle

Vragen die een zorgaanbieder zich moet stellen bij een ( materiële ) controle zijn:

  • Wat mogen IGJ en zorgverzekeraars bij een ( materiële ) controle?
  • Aan welke regels moeten zij zich houden?
  • Is een zorgaanbieder verplicht mee te werken?
  • Zo ja, wanneer en wanneer niet (meer)?

In het seminar wordt ingegaan op de rechten en plichten bij zowel een materiële controle van een verzekeraar en een toezichtbezoek van IGJ. Ook zal worden stilgestaan bij het verschil tussen een formele controle, materiële controle, detailcontrole, fraudeonderzoek en de enquête.  Daarnaast zal ingegaan worden op de bevoegdheden van IGJ. Ook zullen tips & tricks en do’s en don’ts gedeeld worden hoe u het beste kunt omgaan met een controle.

Na afloop van het seminar heeft u een overzicht van de belangrijkste vraagstukken die een rol spelen bij controles en weet u hoe u het beste kunt handelen bij een controle. Voor zover de aard van de vraag zich daarvoor leent en de tijd dat toelaat kunnen ook concrete vragen voorgelegd worden.

Het aantal plaatsen is beperkt. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Locatie

‘The Lodge’

Eldermans|Geerts Advocaten
Driebergseweg 16c
3708 JB Zeist
030-2332218

Zorgseminar gemist?

Helaas heeft dit seminar al plaatsgevonden. Niet getreurd, Eldermans|Geerts organiseert het hele jaar door zorgseminars. Bekijk hier het overzicht met alle aankomende zorgseminars.

Deel dit verhaal:

Heeft u vragen over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op via:

030-2332218
post@eldermans-geerts.nl

Belangrijk zorgnieuws ontvangen?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief met juridisch nieuws over de zorg.
Aanmelden
  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
    Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief