Zorgseminar: Controles en bezoek toezichthouders

29 juni 2020

Een goede kwaliteit van zorg is in ons aller belang. Dit is geborgd door wet- en regelgeving. Maar dat betekent ook dat daar toezicht op gehouden moet worden. Dit doen toezichthouders (de IGJ, de NZa, de AP, en de ACM) en de financiers (zoals zorgverzekeraars en gemeenten) via toezichtbezoeken en (materiële) controles. Voor dit doel zijn aan zowel toezichthouders als financiers bevoegdheden toegekend.

Deze bevoegdheden zijn evenwel niet onbeperkt en kennen spelregels. In de praktijk blijkt dat zorgaanbieders vaak niet goed op de hoogte zijn van hun rechten en plichten bij een toezichtbezoek of materiële controle. Dit kan tot gevolg hebben dat zij – zonder dat zij daartoe verplicht zijn – teveel informatie verstrekken, waardoor problemen ontstaan. Dit gaat dan niet alleen om claims van de verzekeraar of gemeente of om boetes van de toezichthouders, het kan ook gaan om het verstrekken van teveel informatie aan een zorgverzekeraar waardoor gehandeld wordt in strijd met de AVG. Dit kan weer leiden tot een (gegronde) klacht van de verzekerde bij de Autoriteit Persoonsgegevens of zelfs een tuchtklacht.

Het is voor een zorgaanbieder dus niet zonder risico om zonder daar verder bij na te denken mee te werken aan een onderzoek van de toezichthouder of de financier.

Vragen die een zorgaanbieder zich moet stellen bij een (materiële) controle zijn:

  • Wat mogen toezichthouders en financiers, zoals zorgverzekeraars bij een (materiële) controle?
  • Aan welke regels moeten zij zich houden?
  • Is een zorgaanbieder verplicht mee te werken?
  • Zo ja, wanneer en wanneer niet (meer)?

In het zorgseminar, op 10 november 2020 (helaas al vol) en 17 november 2020, wordt ingegaan op de rechten en plichten bij zowel controles door verzekeraars en gemeenten, als toezichtbezoeken door toezichthouders, zoals IGJ en de NZa. Ook zal worden stilgestaan bij het verschil tussen een formele controle, materiële controle, detailcontrole, fraudeonderzoek en de enquête. Ook zullen tips & tricks en do’s en don’ts gedeeld worden hoe u het beste kunt omgaan met een controle.

Datum en aanmelden

Het seminar vindt plaats op 10 november 2020 (helaas al vol)  en 17 november van 16.00 uur tot 18.00 uur in The Lodge, het bijgebouw bij ons kantoor aan de Driebergseweg 16C (3708JB) te Zeist. Deelname is kosteloos*, maar de plaatsen zijn beperkt. Sprekers zijn Daniël Post en Karik van Berloo.

Coronamaatregelen

Tijdens deze middag worden de coronamaatregelen in acht genomen. De zaal is zo ingericht dat 1,5 meter afstand wordt gehouden.

Vul onderstaand formulier in om u aan te melden.

Aanmeldformulier

Zorgseminar 17 november 2020 - Controles en bezoek toezichthouders
Bent u werkzaam bij een zorgorganisatie? *
Akkoord

Als u zich aanmeldt voor het zorgseminar dan meldt u zich ook automatisch aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden over aankomende seminars en interessant nieuws in de zorg.

*Onze kennisseminars zijn populair en het aantal inschrijvingen overtreft vaak de beschikbare plaatsen. In dat geval werken wij met een wachtlijst. Heeft u zich ingeschreven, maar bent u toch verhinderd, laat u ons dat dan drie dagen van te voren weten, dan kunnen wij iemand van de wachtlijst plaatsen. Degene die zich aangemeld heeft, maar zonder tijdige afmelding niet komt, sturen wij een factuur van € 40,- welke wij doneren aan Hospice Heuvelrug in Zeist.

Deel dit verhaal:

Heeft u vragen over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op via:

030-2332218
post@eldermans-geerts.nl

Belangrijk zorgnieuws ontvangen?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief met juridisch nieuws over de zorg.
Aanmelden
  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
    Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief