Webinar: Controles en bezoek door toezichthouders en zorgfinanciers

20 oktober 2020

Een goede kwaliteit van zorg is in ons aller belang. Dit is geborgd door wet- en regelgeving. Maar dat betekent ook dat daar toezicht op gehouden moet worden. Dit doen toezichthouders (de IGJ, de NZa, de AP, en de ACM) en de financiers (zoals zorgverzekeraars en gemeenten) via toezichtbezoeken en (materiële) controles. Voor dit doel zijn aan zowel toezichthouders als financiers bevoegdheden toegekend.

Deze bevoegdheden zijn evenwel niet onbeperkt en kennen spelregels. In de praktijk blijkt dat zorgaanbieders vaak niet goed op de hoogte zijn van hun rechten en plichten bij een toezichtbezoek of materiële controle. Dit kan tot gevolg hebben dat zij – zonder dat zij daartoe verplicht zijn – teveel informatie verstrekken, waardoor problemen ontstaan. Dit gaat dan niet alleen om claims van de verzekeraar of gemeente of om boetes van de toezichthouders, het kan ook gaan om het verstrekken van teveel informatie aan een zorgverzekeraar waardoor gehandeld wordt in strijd met de AVG. Dit kan weer leiden tot een (gegronde) klacht van de verzekerde bij de Autoriteit Persoonsgegevens of zelfs een tuchtklacht.

Het is voor een zorgaanbieder dus niet zonder risico om zonder daar verder bij na te denken mee te werken aan een onderzoek van de toezichthouder of de financier.

Vragen die een zorgaanbieder zich moet stellen bij een (materiële) controle zijn:

  • Wat mogen toezichthouders en financiers, zoals zorgverzekeraars bij een (materiële) controle?
  • Aan welke regels moeten zij zich houden?
  • Is een zorgaanbieder verplicht mee te werken?
  • Zo ja, wanneer en wanneer niet (meer)?

In het webinar, op 10 november 2020, wordt ingegaan op de rechten en plichten bij zowel controles door verzekeraars en gemeenten, als toezichtbezoeken door toezichthouders, zoals IGJ en de NZa. Ook zal worden stilgestaan bij het verschil tussen een formele controle, materiële controle, detailcontrole, fraudeonderzoek en de enquête. Ook zullen tips & tricks en do’s en don’ts gedeeld worden hoe u het beste kunt omgaan met een controle.

Zorgseminars gemist?

Helaas heeft dit zorgseminar al plaatsgevonden. Bekijk hier het overzicht met alle aankomende zorgseminars.

Deel dit verhaal:

Heeft u vragen over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op via:

030-2332218
post@eldermans-geerts.nl

Belangrijk zorgnieuws ontvangen?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief met juridisch nieuws over de zorg.
Aanmelden
  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
    Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief