Zorgseminar: Special GGZ: Omzetplafond en overschrijding KPUV

16 augustus 2020

Over het algemeen wordt in zorgcontracten een omzetplafond opgenomen, een bedrag dat het betreffende jaar maximaal gedeclareerd mag worden. Als er geen doorleverplicht is afgesproken kunnen zorgverleners, bij het bereiken van het plafond, patiënten van bepaalde zorgverzekeraars weigeren. Verzekeraars nemen vaak in contracten de verplichting op om de zorg te temporiseren.

In de praktijk betekent dit het eerder en meer geleidelijk weigeren van patiënten gedurende het jaar in plaats van een algehele patiëntenstop aan het eind van het jaar. Als een doorleverplicht is afgesproken, dan mag een zorgverlener patiënten niet weigeren, ook niet indien de zorgverlener voor het verlenen van de zorg, door het overschrijden van het budget, daar per saldo niet voor betaald krijgt. Een harde doorleverplicht komt steeds minder vaak voor in de contracten.

De laatste jaren zien we dat naast het omzetplafond een tweede contractuele drempel is aangebracht: de gemiddelde kosten per unieke verzekerde (KPUV). Als deze gemiddelde kosten hoger zijn moet het meerdere worden terugbetaald, ook als er geen overschrijding van het omzetplafond is.

In het te houden zorgseminar van 15 september 2020 zal stilgestaan worden bij de zaken waar u op moet letten, de mogelijkheden die er zijn indien u, als zorgverlener geconfronteerd met een overschrijding van een omzetplafond of KPUV en/of niet passend aanbod. Er zal ingegaan worden op de verhouding tussen de zorgverlener en de zorgverzekeraar. Ook zal ingegaan worden op de belangen van partijen bij een overeengekomen zorgkostenplafond. Betekent het enkele feit dat het overeengekomen zorgkostenplafond is overschreven ook daadwerkelijk dat het meerdere moet worden terugbetaald? En wat te doen met restitutieverzekerden die vrije artsenkeuze hebben, terwijl u uw plafond bereikt heeft.

Ook zal worden ingegaan op de wijze waarop de afwikkeling kan plaatsvinden en welke oplossingen er zijn teneinde problemen in de toekomst te voorkomen.

Datum en aanmelden

Het seminar vindt plaats op 15 september 2020 van 16.00 uur tot 18.00 uur in The Lodge, het bijgebouw bij ons kantoor aan de Driebergseweg 16C (3708JB) te Zeist. Deelname is kosteloos*, maar de plaatsen zijn beperkt.

Coronamaatregelen

Tijdens deze middag worden de coronamaatregelen in acht genomen. De zaal is zo ingericht dat 1,5 meter afstand wordt gehouden.

Vul onderstaand formulier in om u aan te melden.

Aanmeldformulier

Zorgseminar 15 september 2020 - Special GGZ: omzetplafond en KPUV
Bent u werkzaam bij een zorgorganisatie? *
Akkoord *

Als u zich aanmeldt voor het zorgseminar dan meldt u zich ook automatisch aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden over aankomende seminars en interessant nieuws in de zorg.

*Onze kennisseminars zijn populair en het aantal inschrijvingen overtreft vaak de beschikbare plaatsen. In dat geval werken wij met een wachtlijst. Heeft u zich ingeschreven, maar bent u toch verhinderd, laat u ons dat dan drie dagen van te voren weten, dan kunnen wij iemand van de wachtlijst plaatsen. Degene die zich aangemeld heeft, maar zonder tijdige afmelding niet komt, sturen wij een factuur van € 40,- welke wij doneren aan Hospice Heuvelrug in Zeist.

Deel dit verhaal:

Heeft u vragen over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op via:

030-2332218
post@eldermans-geerts.nl

Belangrijk zorgnieuws ontvangen?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief met juridisch nieuws over de zorg.
Aanmelden
  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
    Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief