Kennisseminar: Zorginkoopbeleid Zorgverzekeraars 2024

4 oktober 2022

Zorgverzekeraars zijn op basis van NZa regelgeving verplicht om elk jaar op uiterlijk 1 april het zorginkoopbeleid voor het komende jaar of de komende jaren op diverse gebieden van de zorg te publiceren.

Waar in het verleden sprake was van wollige, redelijk abstract geformuleerde beleidsuitgangspunten, worden deze steeds concreter. En dat beperkt ook de verzekeraars in de ruimte om daarna nog wijzigingen aan te brengen. Volgens de regels van NZa moeten die immers tijdig worden aangekondigd en gemotiveerd.

Het zorginkoopbeleid van de verzekeraars geeft niet alleen concreet aan wat er staat te gebeuren per zorgsoort, maar geeft ook aan welke tendensen er spelen.

De laatste jaren wordt – ook in de jurisprudentie – steeds meer waarde gehecht aan het zorginkoopbeleid. Niet alleen dient het zorginkoopbeleid volgens de rechtspraak transparant, objectief en non-discriminatoir te zijn, ook kunnen bepaalde contracteringsbeslissingen van zorgverzekeraars aan het inkoopbeleid worden getoetst. Zorgaanbieders kunnen daar onder omstandigheden dus ook een beroep op doen indien zij zich niet kunnen vinden in bepaalde beslissingen van de verzekeraar wat betreft de contractering.

Wij analyseren jaarlijks het zorginkoopbeleid van de verzekeraars en maken daarvan een samenvatting voor de bij ons aangesloten zorgaanbieders en instellingen. Los daarvan is het goed om een overzicht te hebben van de ontwikkelingen in de diverse zorgsoorten.

Datum en aanmelden

Het kennisseminar is kosteloos en vindt digitaal via Zoom plaats op 11 april 2023 om 15:00 uur.  Sprekers zijn Lex Geerts, Karik van Berloo, Daniël Post, Céline Peersman.

 

Deel dit verhaal:

Heeft u vragen over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op via:

030-2332218
post@eldermans-geerts.nl

Belangrijk zorgnieuws ontvangen?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief met juridisch nieuws over de zorg.
Aanmelden
  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
    Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief