In een aantal eerdere artikelen hebben wij u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen met betrekking tot de zogenaamde “slapende dienstverbanden”.
In ons meest recente artikel van 13 november jl. hebben wij u bericht over de uitspraak van de Hoge Raad van 8 november jl. waaruit kort gezegd blijkt dat een werkgever verplicht kan worden om een slapend dienstverband te beëindigen en de transitievergoeding uit te betalen aan de werknemer.
De Hoge Raad heeft daarbij wel aangegeven dat de hoogte van de vergoeding wordt gefixeerd op het moment van het einde van twee jaar ziekte. Het voordeel daarbij is dat de kosten dus niet verder oplopen als het dienstverband niet direct wordt beëindigd na die twee jaar ziekte.
Overgangsrecht wet compensatie transitievergoeding
Na de uitspraak van de Hoge Raad op 8 november jl. was het de vraag of het beëindigen van het dienstverband en het betalen van een transitievergoeding op verzoek van de werknemer, wel voor vergoeding in aanmerking komt na 1 april 2020. Op dat moment gaat de wet compensatie transitievergoeding in en kan compensatie worden gevraagd voor vergoedingen die aan werknemers zijn uitbetaald na 2 jaar ziekte.
Per brief van 13 december jl. heeft minister Koolmees aan de tweede kamer bericht dat dit soort vergoedingen ook gecompenseerd kunnen worden door het UWV, maar ook dat het overgangsrecht niet wordt aangepast(!). Het overgangsrecht houdt in dat als een dienstverband na twee jaar ziekte wordt beëindigd na 1 januari 2020, de compensatie die de werkgever kan krijgen gebaseerd is op de nieuwe regels van de transitievergoeding. In de meeste gevallen is dat bedrag lager dan voor 1 januari 2020.
Echter, de Hoge Raad heeft aangegeven dat de vergoeding die de werkgever moet betalen op verzoek van de werknemer, wordt gefixeerd op de transitievergoeding na twee jaar ziekte en de alsdan geldende regels voor transitievergoeding.
Wat betekent dit concreet?
Als de periode van twee jaar ziekte voor 1 januari 2020 eindigt, maar het dienstverband pas na 1 januari 2020 wordt beëindigd door de werkgever (wel of niet op verzoek van de werknemer), is de vergoeding die aan de werknemer moet worden betaald in de meeste gevallen (aanzienlijk) hoger dan de compensatie die het UWV aan de werkgever hiervoor zal uitbetalen.
Bel voor een gratis consult!
Kom daarom nu in actie! Als u contact met ons opneemt, kunnen wij de slapende dienstverbanden beoordelen en ook of een beëindiging voor 1 januari gewenst en mogelijk is. Het eerste consult is volledig gratis!
Bekijk ook deze artikelen:
> Slapend dienstverband: tijd om op te staan!
> Slapend dienstverband deel 2: nu écht tijd om op te staan!
> Het slapend dienstverband deel III: een korte update
> Het slapend dienstverband: het laatste deel!
> Slapend dienstverband beëindigen voor 1 januari 2020!