Momenteel is de laboratoriumcapaciteit niet toereikend voor de vraag naar coronatesten. Vanaf deze week krijgen zorgverleners daarom tijdelijk voorrang bij de coronateststraten. Dat is voor zorgverleners in loondienst, zelfstandigen, vrijgevestigde zorgaanbieders én zorgorganisaties goed nieuws. Om te voorkomen dat deze tijdelijke prioriteitsregeling onnodig veel benut wordt en daarmee het algemene proces verder vertraagd, zijn wel enkele nadere voorwaarden door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gesteld. De overheid verzoekt zorgorganisaties om hier ook op toe te zien.
Bovenstaande infographic, die u hier kunt downloaden, bevat een overzicht van de categorieën van zorgverleners voor wie de prioriteitsregeling geldt. In het overzicht kunt u nagaan of u of uw eventuele zorgpersoneel aan de criteria voldoen.
Eén van de criteria is het vereiste dat een zorgverlener onvervangbaar en onmisbaar is voor de (directe) patiëntenzorg en de continuïteit daarvan. Goed en efficiënt plannen is dus cruciaal. Alleen daadwerkelijk onmisbare en onvervangbare zorgverleners met klachten komen in aanmerking voor een prioriteitstest. Andere zorgverleners met klachten vallen onder de ‘normale’ testregeling en komen dus niet in aanmerking voor prioriteit.
Zorgverleners die aan de criteria voldoen kunnen dagelijks tussen 7.30 en 20.00 uur bellen met het speciale prioriteitsnummer van de GGD (0800-8101) om een afspraak te maken. Iedere GGD-regio heeft ten minste één voorrangsteststraat. Zorgverleners worden zoveel mogelijk in de ochtend getest zodat zij de testuitslag zo spoedig mogelijk krijgen.
De uitslag moet thuis worden afgewacht. Bij een positieve testuitslag dient de zorgverlener in thuisisolatie te gaan. De GGD neemt binnen 24 uur na de test contact op voor het bron- en contactonderzoek.