Waardegedreven zorg en uitkomstgebonden bekostiging

26 november 2018

Twee zorgverleners zijn actief binnen dezelfde zorgsoort. Beide aanbieders hebben soortgelijke cliënten in behandeling.

 • De eerste zorgverlener staakt het behandeltraject na 10 behandelingen. Enkele weken later komt de cliënt te overlijden.
 • De tweede zorgverlener behandelt een cliënt met dezelfde aandoening in 20 behandelingen, waarna de cliënt genezen is.

In deze situatie lijkt de tweede zorgverlener het behandeltraject beter te hebben uitgevoerd. Alleen in het huidige zorgstelsel komt het echter vaak voor dat er sprake is van een omgekeerde situatie betreffende de beloning. De eerste zorgverlener wordt beloond vanwege een laag behandelgemiddelde. De tweede riskeert een sanctie bij een te hoog gemiddelde. De vraag is of het zorgstelsel gebaat is bij een dergelijk kortzichtig systeem van financiering.

De ontwikkeling richting uitkomstgebonden bekostiging kent rafelranden. Hoe kunnen we benchmarks en prestatiebekostiging in goede banen leiden? Vraag onze whitepaper aan.

Laat uw gegevens achter en ontvang de whitepaper in uw mailbox.

  Door het invullen van dit formulier ga ik ermee akkoord dat Eldermans Geerts contact met mij op mag nemen en meld ik mij tevens aan voor de nieuwsbrief.

  Deel dit verhaal:

  Heeft u vragen over dit onderwerp?

  Neem dan contact met ons op via:

  030-2332218
  post@eldermans-geerts.nl

  Belangrijk zorgnieuws ontvangen?

  Meld u nu aan voor de nieuwsbrief met juridisch nieuws over de zorg.
  Aanmelden
  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
   Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief