WKKGZ: Wat betekent het? Wat moet u doen? Hoe moet u dat doen? Wat zijn de risico’s?
Laat u in 4 uur voorlichten.
De Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz) is per 1 januari 2016 van kracht voor zorginstellingen en zelfstandige beroepsbeoefenaren, zoals apothekers, huisartsen en fysiotherapeuten.
Doel van deze wet is enerzijds openheid te bevorderen over klachten en ongewenste gebeurtenissen, waardoor cliënten beter worden gehoord en beschermd en anderzijds de zorgaanbieder te laten leren van zijn fouten. De wet schrijft daartoe voor dat zorgaanbieders een systeem hebben waarbij incidenten veilig kunnen worden gemeld, het arbeidsverleden van een nieuwe medewerker moet worden gecontroleerd vóór indiensttreding, ernstig disfunctioneren of geweld moet worden gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de cliënt moet worden geïnformeerd bij fouten. Ook de klachtenafhandeling is gewijzigd.
Per 1 januari 2017 zijn nieuwe voorschriften toegevoegd die nogal wat van de zorgaanbieder vragen, zoals het instellen van een klachtenfunctionaris, een overeenkomst voor medewerkers en aansluiting bij een geschilleninstantie.
Veel zorgaanbieders benaderen de Wkkgz als een checklist met procedurele eisen. Dit moet anders.
Pharmaknowledge Nascholingen organiseert in samenwerking met Eldermans|Geerts, advocaten in de zorg, een workshop over de rol van de Wkkgz voor beroepsbeoefenaren in de eerste lijn. Naast een begrijpelijke uitleg van de theorie wordt ingegaan op hoe het werkt in de praktijk en hoe om te gaan met klachten. En hoe naleving van de Wkkgz een way of life wordt in plaats van de zoveelste administratieve verplichting. Want een goede implementatie biedt ook kansen.
De workshop vindt plaats op dinsdagmiddag 16 januari 2018 in Zeist in seminarruimte “The Lodge” achter het kantoor van Eldermans|Geerts aan de Driebergseweg 16-C. Het programma ziet er als volgt uit:
- 14:00 uur – 15:00 uur: theorie
- 15:00 uur – 16:00 uur: Wkkgz in de praktijk
- 16:00 uur – 17:30 uur: intervisie
- 17:30 uur – 17:45 uur: samenvatting en tips & tricks
- 17:45 uur – 18:00 uur: een andere kijk op klantbeleving
- 18:00 uur – 19:00 uur: culinaire afsluiting