igz toezicht protocolProtocol toezichtbezoek IGJ of zorgverzekeraar

Weet wat te doen als IGJ of de zorgverzekeraar op de stoep staat

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) doet tegenwoordig in beginsel onaangekondigde controles. Dat kan betekenen dat twee of meer Inspecteurs onverwacht op de stoep staan, zonder dat je daar rekening mee had gehouden. Wat moet je doen als de wachtkamer vol zit met patiënten  of je spreekuur volledig is volgepland? En weten uw medewerkers dat ook?

Wat moet je doen? Wanneer moet je meewerken? Moet je inzage geven?

Wat moet je doen als je als eigenaar die dag (toevallig) niet in de praktijk bent, maar bijvoorbeeld vrij, op cursus of zelfs op vakantie? Mag je de inspecteur inzage geven in patiëntendossiers, als hij daarom vraagt? In onze seminars Controle door de zorgverzekeraar en IGJ bleek dit een heikel punt voor veel zorgaanbieders en kwam naar voren dat behoefte bestaat aan een korte handleiding wat wel en niet te doen.

Modelprotocol

Om zorgaanbieders tegemoet te komen hebben wij een modelprotocol gemaakt met daarin stapsgewijs de belangrijkste zaken die je moet regelen. Iedere organisatie moet een aantal details invullen, zodat het protocol exact op maat is voor de eigen organisatie.  In de bijsluiter bij het protocol zijn nadere tips opgenomen om een zorgaanbieder te helpen bij deze keuze. Het protocol is qua aard en opzet overigens zodanig opgesteld dat dit ook goed dienst kan doen bij een toezichtbezoek van een andere instantie, zoals bijvoorbeeld de het Zorgkantoor of de NZa.

Protocol voor bezoek zorgverzekeraar in het kader van materiële controle

Hoewel zorgverzekeraars geen onaangekondigde bezoeken afleggen (zij zijn immers ‘slechts’ contractspartij en kunnen medewerking niet met de sterke arm afdwingen), kwam tijdens onze seminars naar voren dat er ook voor die situatie behoefte bestaat aan een protocol. Omdat de afwegingen die gemaakt moeten worden bij de ontvangst van de Inspecteur van IGJ of de medewerkers van de controleafdeling van de zorgverzekeraar hetzelfde zijn, hebben wij dit geïncorporeerd in hetzelfde protocol. Vragen die daarbij worden behandeld zijn o.a.: Mag je de zorgverzekeraar inzage geven in patiëntendossiers, als hij daarom vraagt en waar hangt dat van af?

Modelprotocol bestellen

Zorgaanbieders die geïnteresseerd zijn kunnen dit modelprotocol via onderstaand formulier aanvragen.

  Door het invullen van dit formulier ga ik ermee akkoord dat Eldermans Geerts contact met mij op mag nemen en meld ik mij tevens aan voor de nieuwsbrief.

  e-learning-toezichthouders-in-de-zorg

  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
   Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief