Disfunctionerende werknemer

Op het gebied van HR is een disfunctionerende werknemer voor u als werkgever één van de lastigste situaties. In welk geval is er nu echt sprake van een werknemer die niet goed functioneert? Wanneer moet er wat aan worden gedaan en wat wordt er precies van de werkgever verwacht? Er zijn wel algemene regels, maar veel hangt af van alle omstandigheden van het individuele geval. Dat maakt het juist zo lastig.

Disfunctioneren als ontslaggrond

Met de komst van de WWZ (Wet Werk en Zekerheid) in 2015 is het er niet makkelijker op geworden, integendeel. Disfunctioneren is nu wel als aparte ontslaggrond in de wet opgenomen, maar om die ontslaggrond aan te tonen gelden nagenoeg dezelfde eisen als voorheen.

Waarom is de ontslaggrond “disfunctioneren” zo lastig?

Bij ontslaggronden zoals bedrijfseconomisch ontslag en ontslag na twee jaar ziekte, is het vrij eenvoudig om vast te stellen of er genoeg onderbouwing is voor die gronden. Bij de grond disfunctioneren is dat niet eenvoudig. Daarom worstelen zoveel werkgevers ook met deze problemen en verergert de situatie alleen maar door niets te doen of de verkeerde acties te ondernemen. En voor veel werkgevers blijft het een grote opgaaf om een werknemer op zijn functioneren aan te spreken.

Hoe kan een positieve uitkomst bereikt worden?

Een grondige kennis van de regels over ontslag bij disfunctioneren en veel ervaring met disfunctioneertrajecten en procedures hierover, is eigenlijk vereist om een goed resultaat te bereiken. Een goed resultaat kan zijn dat de werknemer uiteindelijk wel weer goed functioneert. Of dat de werknemer ander passend werk op een goede wijze uitvoert. Of dat er op een passende wijze afscheid is genomen van de werknemer zonder onnodige kosten en inspanningen.

Bel ons voor advies over disfunctioneren

Om u als werkgever te ondersteunen en te begeleiden bij dit proces, biedt Eldermans|Geerts haar diensten aan om u te ontzorgen. Als u informatie wilt of wilt overleggen met ons over een probleem met een disfunctionerende werknemer, dan kunt u ons kosteloos bellen. U kunt al uw vragen bij ons stellen via het telefoonnummer 030-2332218.

  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
    Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief