Klachtrecht en tuchtrecht in de zorg

Het komt voor dat een patiënt, om welke reden dan ook, ontevreden is over de door een zorgverlener geboden zorg. In dergelijke gevallen heeft de patiënt verschillende mogelijkheden om deze onvrede kenbaar te maken. Vaak zal de patiënt het gesprek met de zorgverlener aangaan, maar wat als dit niet tot het oplossen van de klacht leidt? Het staat de patiënt dan vrij om een (tucht)klacht in te dienen.

Geschillencommissie

Binnen de gezondheidszorg zijn meerdere commissies, die klachten over verschillende, specifieke zorggerelateerde onderwerpen behandelen. Geschillencommissies kunnen een klacht gegrond of ongegrond verklaren. Bovendien hebben geschillencommissies de bevoegdheid om een schadevergoeding toe te kennen. Hiermee verschilt een procedure bij een geschillencommissie van een procedure bij het tuchtcollege. Hoger beroep is bij een procedure voor een geschillencommissie niet mogelijk.

Tuchtcollege

Bent u BIG-geregistreerd zorgverlener? Dan kan een patiënt ook een klacht indienen bij één van de regionale tuchtcolleges voor de gezondheidszorg. Het tuchtcollege kan een klacht ook (kennelijk) ongegrond of gegrond verklaren. Wordt de klacht gegrond verklaard dan kan het tuchtcollege een maatregel opleggen. Het tuchtcollege kan de zorgverlener niet verplichten een schadevergoeding te betalen. Bij tuchtprocedures bestaat wel de mogelijkheid tot het instellen van hoger beroep.

Onze ervaring is dat een klacht een ingrijpende ervaring is voor zorgverleners. Dit is ook logisch, de zorgverlener wil goede zorg verlenen en bezig zijn met de patiënt en niet met het voeren van verweer in een (tucht)procedure. Bovendien vraagt het juridische kennis en ervaring om een zakelijk en juridisch verweerschrift op te stellen tegen de klachten van een patiënt.

Op onze informatiepagina over tuchtrecht en op onze informatiepagina over klachtrecht bij Geschillencommissies in de zorg treft u meer informatie aan.

 

e-learning-wkkgz-en-geschillenregelingen-in-de-zorg

  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
    Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief