Stroomschema Vertegenwoordiging van cliënten in de zorg

Om zorgaanbieders te ondersteunen bij vragen over vertegenwoordiging in de zorg, hebben wij een Stroomschema Vertegenwoordiging opgesteld. In de praktijk blijkt immers dat zorgaanbieders en zorginstellingen steeds vaker knelpunten ervaren in situaties waarin cliënten hun eigen belangen niet goed kunnen behartigen. Denk daarbij aan:

 • Er is geen vertegenwoordiger beschikbaar, omdat niemand de patiënt wil of kan vertegenwoordigen;
 • De vertegenwoordigers vanuit de familie hebben onderling discussie over behandelbeslissingen of andere aangelegenheden of nemen geen verantwoordelijkheid;
 • De wettelijk of familiaire vertegenwoordigers kennen hun taken en bevoegdheden niet voldoende of voeren hun taken niet voldoende uit;
 • De vertegenwoordigers nemen beslissingen die in strijd zijn met het belang van de cliënt;
 • De zorgverlener worstelt met de vraag of een cliënt zelfstandig kan beslissen of daartoe niet meer in staat is;
 • De vertegenwoordigers leggen de verantwoordelijkheid volledig bij de zorginstelling neer en vinden dat de zorginstelling de belangen van de cliënt maar moet behartigen.

Wat kan de zorgaanbieder of zorginstelling in deze en ander situaties doen? Welke (juridische) mogelijkheden bestaan er?

juridische-verplichtingen-taken-curator-mentor-bewindvoerder

Stroomschema

Om zorgaanbieders tegemoet te komen hebben wij een Stroomschema Vertegenwoordiging gemaakt, met daarin stapsgewijs de verschillende benodigde denkstappen bij wils(on)bekwaamheid en vertegenwoordiging, de diverse vertegenwoordigingsvormen, en juridische en niet-juridische beslismogelijkheden voor de zorgaanbieder.

Het stroomschema is bedoeld om de zorgaanbieder en zorgverlener te helpen bij de verschillende beslissingen die gemaakt moeten worden bij cliënten die hun eigen belangen niet langer kunnen vertegenwoordigen en welke juridische argumenten en mogelijkheden er zijn bij knelpunten met vertegenwoordigers.

Stroomschema gratis downloaden

Zorgaanbieders en zorginstellingen die geïnteresseerd zijn kunnen dit Stroomschema via onderstaand formulier downloaden.

Let op: het stroomschema wordt via een e-mail naar het ingevulde e-mailadres verstuurd. Deze e-mail kan in uw spam-inbox binnen komen.

  Door het invullen van dit formulier ga ik ermee akkoord dat Eldermans Geerts contact met mij op mag nemen en meld ik mij tevens aan voor de nieuwsbrief.

  e-learning-Vertegenwoordiging-van-cliënten-in-de-zorg

  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
   Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief