Kennisseminar: Vertegenwoordiging hoe om te gaan met praktische en juridische problematiek

18 juni 2023

Zorgaanbieders en zorgverleners worden vaak geconfronteerd met patiënten of cliënten die hun eigen belangen niet goed meer kunnen behartigen of overzien. Bijvoorbeeld omdat iemand gaat dementeren of omdat er sprake is van verslavingsproblematiek. Daarbij is het de vraag of iemand wilsonbekwaam is. Als iemand wilsonbekwaam is bevonden, is het in principe de bedoeling dat er een vertegenwoordiger namens de patiënt optreedt. Dat kan een familielid zijn, iemand die eerder door de patiënt is aangewezen (een gemachtigde) of een door de kantonrechter benoemde mentor, bewindvoerder of curator. Maar ook dat kan behoorlijke hersenkrakers opleveren.

In de praktijk blijkt dat zorgaanbieders en zorgverleners steeds vaker knelpunten ervaren in situaties waarin patiënten hun eigen belangen niet goed kunnen behartigen. Denk daarbij aan:

 • Er is geen vertegenwoordiger beschikbaar, omdat niemand de patiënt wil of kan vertegenwoordigen;
 • De vertegenwoordigers vanuit de familie hebben onderling discussie over behandelbeslissingen of andere aangelegenheden of nemen geen verantwoordelijkheid;
 • De wettelijk of familiaire vertegenwoordigers kennen hun taken en bevoegdheden niet voldoende of voeren hun taken niet voldoende uit;
 • De vertegenwoordigers nemen beslissingen die in strijd zijn met het belang van de patiënt;
 • De zorgverlener worstelt met de vraag of een patiënt zelfstandig kan beslissen of daartoe niet meer in staat is.

Tijdens dit kosteloze digitale kennisseminar op 8 augustus 2023 om 15.00 uur staan wij uitvoerig stil bij de juridische verplichtingen en taken van (wettelijke) vertegenwoordigers, maar ook bij de juridische positie van zorgverleners en zorginstellingen. Ook gaan wij in op vragen als:

 • hoe zit het met de schriftelijk gemachtigde?
 • hoe ga je om met twijfel over de wilsbekwaamheid van de patiënt?
 • wat zijn de juridische mogelijkheden als zorginstelling?

Heeft u als zorgaanbieder of zorgverlener te maken met vertegenwoordiging van patiënten/cliënten? Dan mag u dit kennisseminar niet missen.

Datum en aanmelden

Dit webinar heeft reeds plaatsgevonden. 

Als u zich aanmeldt voor het kennisseminar dan meldt u zich ook automatisch aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden over aankomende kennisseminars en interessant nieuws in de zorg.

Deel dit verhaal:

Heeft u vragen over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op via:

030-2332218
post@eldermans-geerts.nl

Belangrijk zorgnieuws ontvangen?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief met juridisch nieuws over de zorg.
Aanmelden
 • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
  Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
 • Inschrijven nieuwsbrief