Zorgseminar: Gecontracteerd of niet-gecontracteerd werken in de zorg

14 juni 2019

Steeds vaker werken zorgaanbieders zonder overeenkomst met (alle) zorgverzekeraars. Soms komt dit omdat een zorgverzekeraar geen overeenkomst wil sluiten met bepaalde partijen, bijvoorbeeld omdat de zorgverzekeraar aangeeft al afdoende zorg te hebben ingekocht, omdat de zorgverzekeraar de zorg selectief heeft ingekocht bij een aantal partijen of omdat er uit beleidsoverweging voor is gekozen geen contract meer aan te bieden aan kleinere organisaties.

Maar regelmatig ligt het initiatief bij de zorgaanbieder zelf, vanwege de condities die als knellend of beperkend worden ervaren. Denk daarbij aan een te laag budget (omzetplafond), een (te) lage vergoeding, volumebepalingen op grond waarvan de hoeveelheid zorg die gemiddeld mag worden geleverd beperkt is (gemiddelde prijs per unieke verzekerde / bandbreedte afspraken).

Vaak kiezen deze zorgaanbieders ervoor om genoegen te nemen met een lagere vergoeding, omdat zij het deel van de vergoeding dat de verzekeraar niet aan de verzekerde vergoedt voor een niet gecontracteerde zorgaanbieder voor hun rekening nemen.

Er is veel te doen over niet gecontracteerde zorg. Verzekeraars menen dat deze zorg minder efficiënt en te duur is. Zorgaanbieders wijzen erop dat zij vanwege het beleid van de verzekeraars juist met zware gevallen te maken krijgen en daardoor duurder zijn. Vooral in de wijkverpleging lopen de discussies hoog op. De minister onderzoekt of en welke maatregelen getroffen kunnen worden om niet contracteerde zorg tegen te gaan.

Tijdens dit zorgseminar gingen wij in op vragen als:

  • wat zijn de mogelijkheden voor de minister om niet gecontracteerde zorg tegen te gaan;
  • wat zijn de voor- en nadelen en aan welke verplichtingen moet u voldoen als niet gecontracteerde zorgaanbieder;
  • wat is de stand van zaken op het gebied van het cessieverbod en het machtigingsvereiste en wat kunt u daaraan doen?
  • welke praktische informatie is nodig om een keuze te maken om wel of geen contractuele relatie aan te gaan.

Datum en aanmelden

Het seminar vond plaats op 12 november 2019 van 16.00 uur tot 18.00 uur in The Lodge, het bijgebouw bij ons kantoor aan de Driebergseweg 16C (3708JB) te Zeist. Deelname is kosteloos*, maar de plaatsen zijn beperkt.

Zorgseminar gemist?

Helaas heeft dit seminar al plaatsgevonden. Niet getreurd, Eldermans|Geerts organiseert het hele jaar door zorgseminars. Bekijk hier het overzicht met alle aankomende zorgseminars.

Deel dit verhaal:

Heeft u vragen over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op via:

030-2332218
post@eldermans-geerts.nl

Belangrijk zorgnieuws ontvangen?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief met juridisch nieuws over de zorg.
Aanmelden
  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
    Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief