Kennisseminar: Zorginkoopbeleid Zorgverzekeraars 2025

1 januari 2024

Zorgverzekeraars publiceren ieder jaar op 1 april welk beleid zij op diverse gebieden van de zorg zullen gaan voeren. Zorgverzekeraars doen dit omdat zij daartoe op basis van NZa regelgeving toe verplicht zijn.

Waar in het verleden sprake was van wollige, redelijk abstract geformuleerde beleidsuitgangspunten, worden deze steeds concreter. Dat is belangrijk, omdat zorginkoopbeleid niet vrijblijvend is. Zorginkoopbeleid beperkt de verzekeraars in de ruimte om daarna nog wijzigingen aan te brengen. Volgens de regels van NZa moeten die immers tijdig worden aangekondigd en gemotiveerd. Daarnaast is het zorginkoopbeleid ook een graadmeter voor welke tendensen er spelen.

In de jurisprudentie wordt de laatste jaren ook steeds meer waarde gehecht aan het zorginkoopbeleid. Zo is in de jurisprudentie bevestigd dat het zorginkoopbeleid transparant, objectief en non-discriminatoir moet zijn. Daarnaast kunnen bepaalde contracteringsbeslissingen van zorgverzekeraars aan het inkoopbeleid worden getoetst en kunnen zorgaanbieders daar onder omstandigheden ook een beroep op doen. Bijvoorbeeld indien zij van mening zijn dat zij ten onrechte worden uitgesloten van contractering of zij zich op andere gronden niet kunnen vinden in bepaalde beslissingen van de verzekeraar wat betreft de contractering.

Ieder jaar analyseren wij het zorginkoopbeleid van de zorgverzekeraars en maken daarvan een samenvatting voor de bij ons aangesloten zorgaanbieders en instellingen.

Datum en aanmelden

Het kennisseminar is kosteloos en vindt digitaal via Zoom plaats op 9 april 2024 om 15:00 uur.  Sprekers zijn Karik van Berloo, Daniël Post en Joep Duijzings.

Kennisseminar 9 april 2024 - Zorginkoopbeleid Zorgverzekeraars 2025
Bent u werkzaam bij een zorgorganisatie? *
Akkoord *

Als u zich aanmeldt voor het kennisseminar dan meldt u zich ook automatisch aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden over aankomende kennisseminars en interessant nieuws in de zorg.

Deel dit verhaal:

Heeft u vragen over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op via:

030-2332218
post@eldermans-geerts.nl

Belangrijk zorgnieuws ontvangen?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief met juridisch nieuws over de zorg.
Aanmelden
  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
    Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief