Slapend dienstverband: tijd om op te staan!

13 februari 2019

Als een werknemer langer dan twee jaar ziek is en niet meer aan het werk kan bij de werkgever, dan hoeft de werkgever daarna niets meer door te betalen aan de werknemer. Als het dienstverband echter wordt beëindigd na twee jaar ziekte, moet de werkgever wel de transitievergoeding betalen aan de werknemer. En dat is nu juist de reden waarom veel werkgevers het dienstverband “slapend” houden. Oftewel de zieke werknemer blijft in dienst, maar de werkgever hoeft niets meer te betalen. De werknemer zal dan meestal na twee jaar ziekte een uitkering van het UWV ontvangen.

Geen ideale oplossing

Een slapend dienstverband lijkt misschien een goedkope oplossing voor de werkgever, maar het is niet een wenselijke oplossing. Voor de werknemer is het vervelend, omdat die geen transitievergoeding ontvangt en omdat er toch nog een dienstverband is met de werkgever, terwijl er vaak helemaal geen contact meer is tussen werkgever en werknemer. Voor de werkgever is het ook een onwenselijke situatie, omdat de werknemer jaren later weer beter kan worden en het dienstverband dan feitelijk weer gaat herleven. De werknemer kan zich weer melden voor werkzaamheden, terwijl de werkgever hier geen rekening mee heeft gehouden.

Nieuwe wetgeving per 1 april 2020

Het slapend houden van het dienstverband om geen transitievergoeding te hoeven betalen, is reden geweest voor werknemers om hierover procedures op te starten. Die waren meestal niet in het voordeel van de werknemer, omdat rechters oordelen dat de werkgever niet verplicht is om een werknemer te ontslaan, ook niet na twee jaar ziekte.

Werkgevers- en werknemersorganisatie hebben aangedrongen bij het kabinet om een einde te maken aan deze onwenselijke situatie. Het kabinet heeft hier gehoor aan gegeven door nieuwe wetgeving te maken die per 1 april 2020 ingaat. De wetgeving houdt in dat werkgevers de transitievergoeding die zij hebben betaald aan een werknemer, vanwege twee jaar ziekte, terug krijgen van het UWV uit het Algemeen Werkgeversfonds. Dat kan aangevraagd worden na 1 april 2020 en zelfs met terugwerkende kracht tot 1 juli 2015. De werkgever krijgt alleen datgene terug waartoe de werkgever wettelijk is verplicht na precies twee jaar ziekte. Als er (vrijwillig) meer wordt betaald aan de werknemer of de werknemer pas veel later dan na twee jaar ziekte wordt ontslagen waardoor de transitievergoeding hoger is, krijgt de werkgever niet dat meerdere terug van het UWV. De kosten voor deze regeling worden overigens betaald door een algemene premieverhoging voor alle werkgevers.

Oproep werkgevers- en werknemersorganisaties aan werkgevers

Of het nu komt door onbekendheid met deze regeling of andere redenen is niet duidelijk, maar er zijn nog veel slapende dienstverbanden in Nederland. VNO-NCW, MKB-Nederland en ook het CNV hebben bedrijven opgeroepen om de slapende dienstverbanden te beëindigen en de transitievergoeding uit te betalen. Voor werkgevers is dit financieel gezien ook belangrijk, omdat het UWV geen transitievergoeding uitbetaalt die is opgebouwd over de periode langer dan twee jaar ziekte. Daardoor kan het kostenplaatje voor het beëindigen van een slapend dienstverband toch nog oplopen voor een werkgever.

Advies en ondersteuning

Als u als werkgever of werknemer te maken heeft met een slapend dienstverband, kunt u contact met ons opnemen voor advies en bijstand. Wij kunnen de beëindiging van een slapend dienstverband voor u regelen en een goede inschatting maken wat de kosten daarvan zijn. Neemt u daarom gerust en vrijblijvend contact met ons op!

Bekijk ook deze artikelen:

Slapend dienstverband: tijd om op te staan!
Slapend dienstverband deel 2: nu écht tijd om op te staan!
Het slapend dienstverband deel III: een korte update

Deel dit verhaal:

Heeft u vragen over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op via:

030-2332218
post@eldermans-geerts.nl

Belangrijk zorgnieuws ontvangen?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief met juridisch nieuws over de zorg.
Aanmelden
  • Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
    Wilt u op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en veranderingen op juridisch gebied? Via onze nieuwsbrief krijgt u automatisch de laatste nieuwtjes via de e-mail toegestuurd.
  • Inschrijven nieuwsbrief